Hanelerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü izolasyonu olmayan binalardan kaynaklanır. Bina izolasyonu yaptıranlar yüzde 40 tasarruf ederler.
Bina izolasyonu yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı izolasyon levhaları yerleştirmek, ehemmiyetli ölçüde ısı tasarrufu sağlar.
Her odayı kullanım emeline uygun değişik sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak ehemmiyetli ölçüde ısı tasarruf sağlar.
Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar.
Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Şayet bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger veyahut fitil ile kapatılabilir.
Geceleri perdelerin örtülü olması enerji tasarrufu sağlar. Ancak perdelerin radyatörlerin kapamamasına dikkat etmek gerekir.
Radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekir.
Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri senede en az bir defa baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar. Ayrı olarak can ve mal emniyeti itibariyle riziko oluşturan baca gazı zehirlenmelerinin de önüne geçilmiş olur.
Doğalgazın tam olarak yakılabilmesi ve eksik yanmanın önüne geçilebilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin netlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarrufa tesir eden bir unsurdur.
Sıcak su temini konusundaki teklifler ise şöyle:
Cihazın sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C’ye ayarlamak gerekir. Böylelikle suyu soğutmak için yine soğuk su kullanmaya gerek kalmaz.
Haneden uzun müddet uzak kalınacaksa, cihazı kaptan kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekir.
Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekir.
Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını yalıttırmak doğalgaz tasarrufu sağlar.